Nudisme

Naturisme i nudisme

Des de la perspectiva europea, i més concretament des de la ibèrica, entenem per «naturisme» un moviment ampli i divers, basat en una idea general de reconciliació amb la natura, de retorn a allò que es considera més natural. La Federació Naturista Internacional (FNI), que representa algunes associacions nacionals majoritàriament d’àmbit europeu, va suggerir aquesta definició l’any 1974:

«El naturisme és una manera de viure en harmonia amb la natura, caracteritzada per la pràctica de la nuesa en comú, amb la finalitat d'afavorir el respecte a un mateix, als altres i al medi ambient».

Dins l‘arbre del naturisme s’encabeixen, doncs, diferents branques; ideologies i pràctiques que apunten cap a aquest objectiu. Una d’elles és la voluntat de preservar el medi ambient i de promoure la igualtat i el respecte cap a les persones i la resta d’espècies (mitjançant l’ecologisme, el vegetarianisme, o el feminisme). 

El naturisme és una pràctica que es fonamenta en la tolerància i el respecte cap al proïsme i la natura. I que reivindica l’acceptació del cos humà nu com a quelcom natural, no intrínsecament sexual ni tampoc obscè o censurable, subratllant la bellesa inherent en tots els cossos, més enllà dels cànons estètics dictats pel capitalisme.

Així, promou la pràctica de la nuesa en la quotidianitat per a connectar amb l’entorn natural i humà, quan la roba no compleix la funció de protegir del fred o dels perills externs. El nudisme també presenta una remarcable diversitat pel que fa a la manera d’entendre’l i practicar-lo: mentre que algunes persones només es despullen puntualment, per comoditat i/o per experimentar la llibertat que se sent en bandejar la roba i exposar-se directament als elements, d’altres ho fan amb una major consciència i constància, incorporant la nuesa com una part integral del seu dia a dia, en confluència (o no) amb altres hàbits associats al naturisme.

Les amenaces del nudisme, avui

Fa anys que les associacions i federacions naturistes treballen altruïstament per la defensa del naturisme, organitzant activitats per promoure’l i facilitant la coneixença interpersonal i l’intercanvi d’informació. També realitzen una tasca de mediació amb les administracions. L’any 2018, es van dirigir al Síndic de Greuges de Catalunya, que va elaborar una resolució que insta els ajuntaments a realitzar una promoció activa del nudisme i a senyalitzar convenientment els espais. 

Cal apuntar també a la manca d’una senyalització que delimiti i protegeixi els espais nudistes. Tot i que la situació ideal seria la de convivència i respecte mutu entre nudistes i persones que utilitzen banyador -circumstància que ja s’esdevé en diversos indrets del territori-, encara és una necessitat mantenir zones on el nudisme sigui majoritari i amb la deguda senyalització. El predomini de banyistes amb roba als espais d’ús nudista posa en risc la pervivència del nudisme, doncs genera incomoditat als nudistes ‘consolidats’ i dificulta el procés d’aquelles persones nouvingudes que s’hi estan iniciant.


COM INICIAR-SE AL NUDISME? CONSELLS PER A PRINCIPIANTS

      Practica en la intimitat de casa teva, per anar-t’hi acostumant. Pots començar dormint sense roba alguna nit o, després de dutxar-te, vestint-te una mica més tard del que acostumes. Prova de realitzar en nuesa els teus passatemps i les tasques domèstiques (sovint es fan menys feixugues!).

      Informa’t sobre el propòsit, els beneficis d’aquesta pràctica i també sobre els espais nudistes. 

      Si tens ganes de provar el nudisme social a l’aire lliure, és recomanable que hi vagis amb algú. Però no deixis d’anar-hi si no coneixes ningú que pugui o vulgui acompanyar-t’hi.

      Si visites una platja nudista, pren-te el temps que necessitis per despullar-te. El més aconsellable, però, és que ho facis de bones a primeres, sense pensar-ho massa. No trigaràs a veure que l’ambient és com el de qualsevol altra platja, usualment més tranquil i respectuós.

      Quan et despullis amb altres persones, és important que recordis que no seràs el centre d’atenció. La teva aparença física no és en absolut rellevant; la ideologia nudista reivindica que totes les corporalitats són igualment belles i vàlides, i que no hi ha cossos imperfectes (o més ben dit, tots són singularment perfectes!)

       No pertorbis la quietud de l’espai, ni l’embrutis i no envaeixis la intimitat de les persones. Si vius una situació d’assetjament, busca suport amb d’altres banyistes. Sinó funciona, truca a la policia.

      Si tens ganes d’experimentar plenament el nudisme, pots visitar un càmping, poble o refugi naturista.