Legalitat

Algunes qüestions legals sobre el nudisme

- El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) inclou el cos humà i, per tant, la nuesa, dins del dret la llibertat d’expressió. El TEDH remarca que aquesta no es pot considerar immoral o ofensiva, pel fet que és l’estat natural de les persones.

- Els mapes d’espais d’ús nudista no pretenen limitar el nudisme només als indrets indicats. La seva finalitat és assenyalar les zones on la pràctica del nudisme és usual. A excepció dels municipis amb ordenances que ho regulen, es pot estar sense roba en qualsevol indret, tant a la costa com a l’interior del territori, preferentment en paratges naturals poc concorreguts.

- Segons la legislació vigent a l’Estat espanyol (Llei Orgànica 5/1988), el nudisme està permès a qualsevol espai públic. Tot i així, municipis com Barcelona o Platja d’Aro han prohibit explícitament aquesta pràctica mitjançant les seves ordenances, excepte a les zones indicades o tradicionalment nudistes.

- La senyalització a les platges d’ús nudista no pot ni pretén restringir cap opció de bany. La seva funció és proporcionar informació d’utilitat tant als nudistes (per donar seguretat) com a les persones que no vulguin compartir espai amb banyistes nudistes.


Ordenances municipals que regulen el nudisme

No tenim una llista completa i actualitzada de tots els municipis que tenen ordenança que reguli el nudisme. En els municipis que la tenen només es pot fer nudisme en els espais senyalitzats.

Tenim constància que els següents municipis tenen ordenança: Barcelona, Tarragona, Castelló d'Empúries, Castell - Platja d'Aro, Sant Vicenç de Montalt, Vandellòs - L'Hospitalet de l'Infant, Calella, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Cadaqués (prohibit en les platges urbanes).